Etiketter

Jag har följt bloggen Go Fug Yourself i nästan tio år. Heather och Jessica skriver om mode på ett välformulerat och intelligent sätt, kryddat med en intern humor bara en  trogen läsare förstår. Fugging handlar i stort sett om att kommentera en känd persons kläder och fug betyder helt enkelt fantastically ugly. Som bloggarna själv skriver i sin FAQ: ”Fugging is the act of posting on one’s blog in order to identify something excruciatingly ugly. Ex: “Hey, I am fugging Li’l Kim again for wearing only a tiny piece of cloth.””

Det bästa med GFY är att de aldrig skriver nedvärderande om kvinnors kroppar och hur dessa kropper ser ut, borde se ut eller hur mycket de väger. Det är det som hänger på kropparna som räknas, och framförallt tankeprocessen som ledde fram till de olika klädvalen. En äkta fug görs med värme och respekt och de personer som oftast råkar ut för en fug är också personer som bloggarna själva älskar, som Chloe Sevigny, Kirsten Dunst och Tilda Swinton.

Häromsisten postades en så kallad Fug the cover – ett tidningsomslag med skådespelerskan Emma Stone råkade ut för en rejäl dissning.

Fug the system!

Och det med all rätta. GFY’s kommentarer handlar främst om varför en tidning väljer att kalla en kvinna för stilikon och sen stylar henne med ”a) nothing stylish, b) a hideous strapless bra, and c) bedhead, while d) she looks half asleep”.

Men på ett djupare plan – är det inte sorgligt att en ung kvinna som uppenbarligen är stark, oerhört talangfull, målmedveten, strategisk, rolig och smart obönhörligen måste porträtteras som svag, obetydlig, förvirrad och dödstråkig? Vad är det för strukturer i samhället i stort och poulärkulturen i synnerhet som gör att kvinnor med toppjobb, framgång och potentiell makt måste oskadliggöras och förminskas? Det pågår hela tiden, detta förminskande, förringande och föraktande. Och har man väl börjat lägga märke till det går det inte att blunda.

För den som vill fördjupa sig i skillnaderna kring hur män och kvinnor framställs på bild rekommenderar jag Genusfotografens senaste inlägg med fyrtio fullkomligt förkastliga bilder.

Annonser